Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече

Хипербарна оксигенация:

Приложение в спорта

С барокамерата се постига оптимизация на функционалното състояние на организма, повишаване нивото на физическата работоспособност при спортистите, ускоряване на възстановяването след физически натоварвания, успешно лечение на спортните травми.

Христомир Христов

Tрикратен европейски, двукратен абсолютен европейски и двукратен световен шампион по културизъм

Защо този метод е толкова

популярен сред професионалните състезатели?

В последните години този метод на терапия е особено популярен в редица спортове - както индивидуални, така и отборни, включително в някои английски футболни отбори, където дава много добри резултати. Според данни от лечението на елитни футболисти хипербарната кислородна терапия е намалила с 33% периода на възстановяване на спортисти с увреждане на ахилесовото сухожилие. Хипербарната оксигенация намира все по-широко приложение в спортната медицина и в големия спорт. Националната спортна академия „Васил Левски" в София също е оборудвана с барокамера.

Ускорено възстановяване на

травми в спорта

Хипербарна оксигенация

за високи спортни резултати

Хипербарната оксигенация представлява метод на лечебно и профилактично приемане на 100% кислород в изкуствено създадени и контролирани от специалисти условия. Кислородът, който се приема в барокамерата, т.е. при повишено атмосферно налягане, осигурява условия за бързото ликвидиране на хипоксията (недостига на кислород) в организма на клетъчно ниво и за постигането на най-доброто възможно състояние.

Ползите от кислородната терапия

при подготовка и възстановяване

Хипербарната оксигенация има благотворен ефект върху протичането на физическите и умствените процеси. В условия на недостиг на кислород страда най-вече енергетиката на организма. Хипербарната терапия подобрява транспорта на кислород до всички клетки, тъкани, органи и системи в тялото и противодейства на хипоксията. В резултат на това се повишава и мотивацията за тренировка. Друго предимство на хипербарната камера е, че дава възможност за значително по-бързо от обичайното възстановяване след травми и спомага за избягването на усложнения, като инфекции и хронифициране на процеса.

Чрез метода на хипербарната оксигенация се постига:

Приложение в спорта

Измерими резултати

Провеждането само на един сеанс на хипербарна оксигенация осигурява прираст на работоспособността с 3.6%. След 10-дневни сеанси скоростната и скоростно-силовата издръжливост се повишават с 13.5%, като се разширяват и резервните възможности на сърдечно-съдовата, дихателната и централната нервна система на спортистите.

Колко често се препоръчва да се провеждат сеансите

ХБО сеансите се провеждат в зависимост от етапа на подготовка на спортиста и неговото функционално състояние. Правилното планиране на хипербарната оксигенация помага за поддържането на отличната физическа форма. Сеансите в барокамера се провеждат в подготвителния етап или след състезания. Съблюдават се следните препоръки:

Предсезонна подготовка

Около 2 седмици преди започване на сезонната подготовка

Препоръчва се провеждане по 1 сеанс на ден в продължение на 10 дни, като след първите 5 сеанса се почива 2 дни. Сеансите са с продължителност от 50 мин.

По време на сезонна подготовка

Първите 2 седмици от началото на сезонната подготовка

Препоръчва се да се провежда по 1 сеанс на ден, общо 10 сеанса. Почива се два дни след първите 5 сеанса. Престоят в барокамерата е с продължителност 50 мин.

Върхова форма

Не се препоръчва хипербарна оксигенация

Треньорите и лекарите не бива да забравят, че по време на върхова спортна форма не се провеждат сеанси.

Функционална яма

Кислородната терапия повишава работоспособността на спортистите в етап на „функционална яма“. Препоръчва се хипербарната оксигенация да се провежда в сутрешните часове, 1 път дневно за период от 8-10 дни. Прави се пауза от 2 дни след 4/5 сеанса.

Следсъстезателен период

В следсъстезателния период трябва да се проведе планирано плавно снижаване на функционалното състояние до изходното начално ниво, без да има срив на реадапционните процеси и формиране на преморбидни състояния. В тази фаза се препоръчва методът да се прилага веднъж дневно за период от 6-8 дни. Сеансите са с продължителност от 30 мин.

Референции от специалисти

Ефективността на хипербарната оксигенация

Оптимално състояние на тялото

за най-високи резултати в спорта

гр. Велико Търново, ул. „Бачо Киро“ 3Б

Медицински център „Оксидия"
Работно време: понеделник - петък, 09:00 - 18:00 ч.
Телефон за връзка: 0892 300 340
info@oxydia.bg

Къде другаде в България се прилага хипербарна оксигенация